لاشه یك گاو دریایی در ساحل بندر چابهار به گل نشست
نوشته شده توسط : blpwjob

رییس حفاظت محیط زیست چابهار روز شنبه به ایرنا گفت: لاشه این گاو هم اینك برای بازدید و بیومتری تحت نظر كارشناسان ذیربط قرار گرفته است .

'اشرف علی حسینی' افزود: گاوهای دریایی پستانداران آبزی هستند كه به فك ها شباهت زیادی دارند، این خانواده در ایران یك گونه دارد و از حیوانات نادر و كمیاب دنیا می باشد.

وی با بیان اینكه گاو دریایی جثه اي استوانه اي شكل با پوست ضخیم و كلفت دارد و سطح بدنش بدون مو و صیقلی است، اظهار داشت: فقط موهاي نازك و كوتاهي در پهلوها، دم و موهاي كلفت و كوتاهي در دو طرف لب بالایی این آبزی دیده مي شود.

حسینی افزود: لب بالایي گاو دریایی شكاف دار است و لب پائینی و قسمتهای انتهایی كام دهان دارای لایه های شاخی شكل است كه هنگام خوردن گیاهان دریایی به كمك لب بالایی می آید.

وی گفت: در گاوهای دریایی بالغ 10 تا 14 دندان وجود دارد كه دندانهای آسیاب فاقد ریشه و بدون مینا و گرد هستند.

رییس حفاظت محیط زیست چابهار افزود: گاوهای دریایی نر؛ دو دندان نیش بزرگ دارند كه از دندانهای نیش جلویی شكل گرفته و چون زیر لبهای گوشتی حیوان قرار دارد به سختی دیده می شود.

حسینی گفت: گاوهای دریایی بالغ برای حركت از دم لنگر شكل خود استفاده می كنند و از دستهای جلویی برای هدایت بدن بهره می برند.

وی اظهار داشت: این حیوان زیبا؛ بسیار كمرو و منزوی است و بیشتر اوقات در كف آب دراز می كشد و برای تنفس به سطح آب می آید.

وی اضافه كرد: مجاری تنفسی در بالای پوزه گاو دریایی قرار گرفته و به حیوان این امكان را می دهد كه در حالی كه تقریبا زیر آب رفته تنفس كند.

به گفته او، طول این آبزی كه در افسانه های یونان قدیم به لقب پری دریایی مشهور است سه متر و 10 سانتیمتر و وزن تقریبی آن 460 كیلوگرم برآورد می شود.

وی گفت: گاو دریایی به گل نشسته در سواحل بریس 'نر' است و در بررسیهای بعمل آمده آثار زخم عمیقی در قسمت زیرین باله سینه ای راست حیوان دیده می شود كه حاكی از برخورد با یك شی بزرگ بوده و با كالبدشكافی حیوان در دنده های جلو قفسه سینه آسیب دیدگی آنها محرز شد كه احتمالا بخاطر همین آسیب های وارده، حیوان مرده است.

رییس حفاظت محیط زیست چابهار ادامه داد: گاو دریایی كه اهالی بومی چابهار به آن گوكین می گویند، روزها در آبهاي نسبتا عمیق و شبها در مناطق كم عمق تغذیه می كند.

حسینی افزود: این حیوان گیاهخوار است و در مناطق شني گیاهان و علفهای دریایی را با پوزه اش از ریشه كنده و پس از تكان دادن و دور كردن شن ها و رسوبها آن را مي خورد و گاهی اوقات از بی مهرگان دریایی نیز تغذیه می كند.

وی اظهار داشت: گاو دریایی در ایران بیشتر در آبهای كم عمق خلیج فارس و دریاي عمان زیست مي كند و بیشترین احتمال حضور آنها در سواحل چابهار در خلیج گواتر، سواحل پسابندر و بریس متصور است.

وی گفت: طول عمر گاوهای دریایی 70 سال است، تولید مثل در سراسر سال و در تمام فصول انجام می شود، این حیوان تك زاست و مدت آبستني آن حدود 11 ماه طول می كشد.

وی افزود: بلوغ جنسی در گاوهای دریایی بین 9 تا 10 سال است اما ماده ها در سنین 15 تا 17سال قادر به باروری هستند و فاصله بین بارداریها بین سه تا چهار سال است مشروط بر اینكه وضعیت غذا و شرایط زیست محیطی مطلوبی داشته باشند.

حسینی، این كندی تولید مثل را حاكی از حساسیت بالای این حیوان نادر به محیط عنوان و اضافه كرد: بعد از به دنیا آمدن نوزاد؛ پدر و مادر مشتركا از آن مواظبت مي كنند.

وی دریای عمان را از بابت تنوع زیستی، ارزنده ترین دریا برای ایران دانست و گفت: این دریا به مثابه نیمچه اقیانوسی است كه به دلیل وفور ذرات معلق مغذی در آن و نیز همجواری با اقیانوس هند ازتنوع زیستی بی نظیری برخوردار بوده و بیشترین گونه های نهنگ و دلفین مشاهده شده در آبهای ایران، در این دریا وجود دارد.

وی افزود: مجاورت این پهنه با آبهای آزاد اقیانوسی، استوایی بودن و نیز رویش جنگلهای حرای ایران در برخی مناطق ساحلی آن مهمترین زیستگاه برای انواع جانوران خشكی زی و آبزی، نظیر گاو دریایی، لاك پشت های دریایی و مامنی برای تخم ریزی انواع ماهیان و سایر آبزیان می باشد.

حسینی همچنین گفت: كاهش منابع غذایی ناشی از آلودگی آب توسط فاضلاب، مواد شوینده، تاسیسات نمك زدایی آب دریا و دیگر عوامل آلوده كننده آب، آلودگی بی رویه آبها، گسترش بنادر، ایجاد اسكله ها و جزایر مصنوعی، تردد قایق ها و كشتیها و تصادم با آنها در هنگام حركت و به دام افتادن در تورهای ماهیگیری از جمله خطراتی است كه گاوهای دریایی را تهدید می كند بطوریكه این حیوانات در خطر انقراض قرار دارند.

وی خاطرنشان كرد: در زمان حاضر قوانین سخت گیرانه ای برای حمایت از این پستاندار آبزی وجود دارد اما متاسفانه به مقدار كافی در حمایت از گاو دریایی موثر نیست.

به گفته حسینی، اینك در منطقه ساحلی سیستان و بلوچستان سه نفر نیرو شامل دو كارشناس و یك مامور اجرایی در بخش دریایی مشغول فعالیتند و با توجه به حجم بالای فعالیت ها در این بخش و حفظ و حراست از 360 كیلومتر نوار ساحلی و حوادث غیر مترقبه در بخش محیط زیست دریایی سواحل چابهار، این تعداد نیرو نمی توانند جوابگوی انجام امور و وظایف مهم و سنگین محوله باشند. ك/3

588/2729/ 3404





:: برچسب‌ها: گل , خورشید , سنگ ,
:: بازدید از این مطلب : 307
|
امتیاز مطلب : 1
|
تعداد امتیازدهندگان : 1
|
مجموع امتیاز : 1
تاریخ انتشار : یک شنبه 10 ارديبهشت 1391 | نظرات ()
مطالب مرتبط با این پست
لیست
می توانید دیدگاه خود را بنویسید


نام
آدرس ایمیل
وب سایت/بلاگ
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

آپلود عکس دلخواه: